Onko jäkälä peittänyt pihasi laatoituksen? Katso mitä voit asialle tehdä!

Jäkälän tai jonkin muun mikrobikasvuston (home, sammala, levä) vaiheittainen ilmestyminen pihalaatoitukselle on kerta kaikkiaan masentava näky. Vaikka kasvustosta ei sinänsä ole mitään konkreettista haittaa, on jo ihan esteettisistä syistä järkevää käydä taisteluun kauniiden pihalaattojen puolesta. Valitettavasti tässä on kyseessä taistelu, joka tulee käytännössä jatkumaan ikuisesti. Voit kuitenkin omilla valinnoillasi vaikuttaa siihen, kuinka pitkään pihalaatat pysyvät puhtaina. Tässä artikkelissa kerrotaan parhaimmat vinkit taistelussa jäkälää ja muita mikrobikasvustoja vastaan.
Jäkälä, levä ja muut kasvustot – mitä ne ovat?
Pihalaatat saattavat joutua mm. seuraavien eliöiden kohteeksi:
 
1. Jäkälä: jäkälät ovat eliöitä, jotka ovat sienten, syanobakteerien tai viherlevien muodostamia eliöitä. Ne ovat sitkeitä kasvamaan ja kehittymään, sillä ne eivät vaadi valoa tai multaa kasvaakseen.
 
2. Levä: laatoille ilmestyvä leväläiskät ovat yleensä hieman ruskeita, ja ne saattavat tehdä laatoista liukkaat.
 
3. Sammal: itiöiden avulla lisääntyvä versokasvi, joka lisääntyy sekä laattojen päälle että myös niiden väliin.
 
Kuten jo aikaisemmin korostettiin, mitään sen kummempaa vaaraa nämä eivät aiheuta, mutta esimerkiksi sammaloitunut laatoitus talon edustalla laskee aivan varmasti koko talon jälleenmyyntiarvoa. Ja kyllähän se kauniina kesäpäivänä pistää silmään jos tarkoituksena on nauttia oman pihan tuomista eduista. Eli on aika puhdistaa pihalaatat, mitä siis kannattaisi tehdä?
Tapoja on monia – yksi ylitse muiden
Tapoja kasvustojen poistoon on ollut vuosien saatossa useita erilaisia, ja eri tapojen tehoissa on eroa. Tämä toki riippuu myös osittain siitä, kuinka antaumuksella ja tarkasti eri työvaiheet suoritetaan. Erilaisia mahdollisia tapoja ovat ainakin seuraavat:
 
– Eliöiden harjaus pois hiekkaa apuna käyttäen. Tämä tapa lienee ehkä se perinteisin, ja parhaimmillaa tällä keinolla saa varsinkin jäkälät hangattua pois hyvinkin tehokkaasti. Suurin ongelma tässä kuitenkin on se, että vaikutus ei yleensä ole kovin pitkäikäinen, ja harjausoperaation saa uusia usein. Yleensä lopputuloksena on myös se, että osa jäkälästä jaa hyvästä harjauksesta huolimatta poistamatta.
 
– Suovalla hankaaminen. Tämä tapa toimii myös jossain määrin samalla tavalla kuin hiekalla harjaaminen, eli käsivoimia käyttäen mekaanisesti harjaamalla kasvustoa saadaan poistettua. Ongelmatkin ovat aika samankaltaisia, eli usein kaikkea ei saada harjattua täysin pois, ja näin käsittely pitää toistaa usein.
 
– Painepesuri, johon saa yhdistettyä terassipesurin. Tämä tapa on erittäin tehokas ja se säästää käsivoimia hankausvaihtoehtoihin verrattuna.  Tässäkään vaikutus ei ole kovin pitkäikäinen, voitkin siis valmistautua tekemään saman pesun enintään vuoden välein. Mutta siis jos omistat tarvittavat laitteet niin tämä on jo oikein hyvä ratkaisu! 
 
Terassipesuri
 
– Laatanpesuaine, tämä toimii oikein tehtynä parhaiten. Erilaisia pesuaineita on saatavilla lukuisia eri vaihtoehtoja, mutta yleensä ihan se perusmalli toimii hyvin. Kastele ensin laatat, sekoita pesuaine veteen ja harjaa laatat pariin kertaan siten, että huuhtelet laatat vedellä harjausten välissä. 
 
Eli vaikka pihalaattojen ulkonäkö ei tällä hetkellä hivelisi silmiäsi, niin ei hätää! Vaikka taistelu näitä eri kasvustoja vastaan jatkuu jossain määrin joka vuosi, niin pienehköllä vaivalla saat terassilaatat näyttämään puhtailta ja tyylikkäiltä. Ja olet vasta hankkimassa laattoja, niin muista kilpailuttaa hankintasi 🙂 
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.